Милош Јовановић за “Новости”: Нема ваљаних разлога за републичке изборе

“Да су политичке околности нормалне, на београдске изборе нови ДСС, као странка у којој се догодила смена генерација, сигурно би изашао самостално а ја, као њен председник, био бих спреман да будем носилац наше листе и кандидат за градоначелника. Али како природу ових избора могу да промене две ствари: могућност расписивања ванредних парламентарних избора и улазак у финални процес предаје јужне покрајине, онда би требало размишљати о укрупњавању опозиционе политичке сцене, првенствено по политичкој сродности”.

Ово за “Новости” каже Милош Јовановић лидер ДСС. На питање ко је политички сродан ДСС-у одговара:

“Сви који сматрају да косовско питање у овом тренутку не треба одмрзавати и који су за сарадњу са ЕУ, али не и за чланство у њој, значи од Стаматовићеве Здраве Србије, па надаље…”

Овакви критеријуми за “укурупњавање” сасвим логично не би могли да доведу до једне опозиционе колоне, а на такву констатацију Јовановић узвраћа да једна колона на прву лопту није ни пожељна “јер је у политици премало политике”.

Када би ДСС ушао у коалицију на београдском нивоу, онда би, каже наш саговорник, било логично да она важи и за евентуалне парламентарне, али у овом моменту за њих не види ваљан разлог.

“Ванредни избори расписује се кад не може да се састави влада, што овде није случај. Повод није ни лоше функционисање парламента, јер то неко намерно жели, па би то био политикантски разлог”.

Чак и када би се до марта пред Србију поставио услов давања столице Косову у Уједињеним нацијама, сматра Јовановић, то не би био разлог за изборе. Он каже да “власт треба да понесе одговорност с обзиром на то да је од марта 2014. године познат услов за учлањење у ЕУ који подразумева правно обавезујући споразум по ком нећемо моћи да блокирамо Приштину на њеном европском путу, а ЕУ у своје чланство прима само државе”.

НОВОСТИ