Калемегдан није скијашки центар

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да ће жичара која ће повезивати Нови Београд и Ушће, дужине око 1 километар бити завршена до краја године. Градска власт очигледно још увек ниje научилa да Калемегдан није скијашки центар попут Копаоника.

Демократска странка Србије је у неколико наврата указивала да је гондола која би повезала Ушће и Калемегдан, пројекат који није економски исплатив и који нарушава визуелни идентитет Калемегдана. Република и град за извођење овог пројекта намеравају да потроше 15 милиона евра од пореза прикупљених од Београђана и грађана Србије. Сама цифра је зачуђујућа, јер за гондолу на Златибору која је дужине 9 километара (девет пута дужа), издвојено је 13 милиона евра. Простим поређењем, за Келемегданску гондолу требало би платити максимално 2 милиона евра. Коме иде разлика од 13 милиона евра?

Наш предлог  је да се уместо гондоле између Ушћа и Калемегдана изгради пешачки мост, који би се уклопио у амбијенталну целину Калемегдана, уз који се могу направити туристички садржаји. Такво решење имају све веће метрополе у Европи и оно би коштало дупло мање од овако замиљене гондоле – цена је од 7 – 8 милиона евра: значи за једну гондолу могу се направити два моста.